Pridobitev dostopa

Za uporabo sledimo korakom:

Za dostop do prototipnega superračunalnika MAISTER (HPC RIVR@UM) in tehnično pomoč pišite na hpc.podpora@um.si. Sporočilo je potrebno poslati iz elektronskega naslova, ki ustreza dodeljeni digitalni identiteti v okviru vaše organizacije. Dostop je možen za osebe, zaposlene pri članicah Mreže HPC partnerjev (vključuje zaposlene na UM, IZUM in FIŠ). Informacije potrebne za dostop:

  • Ime in Priimek

Uporabnik na e-poštni naslov dobi uporabniško ime in geslo. Geslo mora pred prvo uporabo spremeniti na spletni strani: https://fido.sling.si/. Na tej spletni strani vpišemo svoje uporabniško ime in dodeljeno prvo geslo, nato pa nas stran avtomatsko pozove k menjavi gesla.

  • Na tej strani vpišemo svoje novo geslo, polje OTP pa pustimo prazno. Po uspešni zamenjavi gesla se odjavimo in zapustimo spletno stran.
  • Prejeto uporabniško ime in geslo je dovolj za dostop do Maistra prek protokola ssh. Nadaljnja navodila so namenjena uporabnikom za dostop preko sistema ARC.
  • Omejitve/Pravila:
Gesla morajo vsebovati vsaj 3 razrede znakov (npr. velike črke, male črke in številko)*
Med eno in naslednjo spremembo svojega gesla je potrebno počakati vsaj 1 uro

*Razredi so velike črke, male črke, številke, simboli in ostali (utf-8) znaki

Dostop preko sistema ARC

Za dostop prek sistema ARC mora uporabnik pridobiti SiGNET certifikat. Navodila pridobitve certifikata so objavljena na spletni strani IJS (Povezava do navodil), pri čemer pa osebnega overjanja na IJS ni potrebno opraviti.1 Ko certifikat prevzame, ga naloži v brskalnik in obišče spletno stran voms.sling.si, vpiše zahtevane podatke in potrdi vpis v virtualno organizacijo. Po izpolnitvi obrazca dobimo e-pošto, kjer moramo potrditi svoj elektronski naslov. Počakati moramo samo še na potrditev članstva v virtualni organizaciji, ki jo prav tako dobimo na naš elektronski naslov.

Screenshot_2019-12-05 VOMS Admin gen vo sling si2

Delo s HPC

Do gruče HPC Maister lahko dostopamo na dva načina (ARC ali vstopno vozlišče). Priporočamo uporabo ARC, ker je uporabnikom bolj prilagojen in dodelan sistem.

Dostop preko sistema ARC

ARC (Advanced Resource Connector) je sistem za dostop do gruče in hkrati tudi sistem za zaganjanje opravil (ang.: job). Opravila, ki jih naložimo v ARC se samodejno naložijo tudi v vrsto SLURM (opisano v nadaljevanju). Za prijavo prek sistema ARC potrebujemo ARC odjemalec, ki je zaenkrat na voljo samo za operacijski sistem Linux. Navodila za namestitev ARC odjemalca se nahajajo na spletni strani: SLING (Uporabniški vmesniki ARC).

Navodila za prijavo:

Navodila lahko poiščemo na: Sling uporabniški vmesniki

Navodila za uporabo:

Navodila za uporabo lahko poiščemo na: Sling uporabniški vmesniki

Dostop preko vstopnega vozlišča

Drug način prijave je prijava z uporabniškim imenom in geslom prek protokola ssh na vstopno vozlišče. Dostop je omogočen iz naslovnega prostora UM. Za uporabo protokola ssh iz operacijskega sistema Windows predlagamo program Putty (Putty).

Naslov vstopnega vozlišča je:

  • rmaister.hpc-rivr.um.si

V BASH ukazni lupini dostopamo do vstopnega vozlišča z ukazom:

  • ssh (uporabnisko_ime)@rmaister.hpc-rivr.um.si

Zadnja sprememba: [24.1.2020]

Example One CILJI Sodelovanje v
mednarodnih projektih
Podatkovno skladišče za
slovensko R&I dejavnost
Nadgradnja obstoječih
HPC zmogljivosti
Mreža HPC
partnerjev
Razvoj znanj,
virov in kadrov
Infrastruktura za odprte
raziskovalne podatke
(Open Research Data)
Vključitev v mednarodna združenja PRACE
Partnership for Advanced
Computing in Europe
EuroHPC
Joint Undertaking
EGI
European Grid
Infrastructure
ESFRI
European Strategy
Forum on Research
Infrastructures