NOVICE

Slavnostni zagon prototipnega superračunalnika

27.11.2019


Na Univerzi v Mariboru so s simbolnim pritiskom na gumb slavnostno zagnali prototipni superračunalnik, ki je bil zgrajen v okviru projekta “Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR”. Slovesnosti so se udeležili predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Štromajer.

Podpis pogodbe EuroHPC Joint Undertaking

26.11.2019


Podpis pogodbe EuroHPC Joint Undertaking v Strasburgu med European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) in osmimi mesti, kjer bodo locirani prvi super računalniki:

  • Barcelona Supercomputing Centre, Španija
  • CSC – IT Center for Science, Finska
  • CINECA, Italija
  • Sofiatech, Bolgarija
  • IT4Innovations National Supercomputing Center, Češka republika
  • Luxprovide, Luksemburg
  • Minho Advanced Computing Centre, Portugalsk
  • IZUM, Slovenija

EUROHPC VEGA Supercomputer

24. 9. 2019


Institut informacijskih znanosti je dne 18. 9. 2019 na portal EU za javna naročila TED objavil predhodno informativno obvestilo za javno naročilo “EUROHPC VEGA Supercomputer” – 2019/S 183-445016

Dodatna dokumentacija je na voljo zainteresiranim gospodarskim subjektom:
Tloris razporeditve opreme RIVR 1: 102 rivr1
Tloris razporeditve opreme RIVR 2: 103 rivr2
Opis infrastrukture: Opis infrastruktura HPC RIVR-2_lekt

Superračunalnik na IZUM-u nastaja #2

9. 9. 2019


Dopolnjena tehnološka oprema v sistemskih prostorih HPC RIVR1 in HPC RIVR2 na IZUM.

Superračunalnik na IZUM-u nastaja

14. 6. 2019


Montaža tehnološke opreme za projekt HPC RIVR v sistemskem prostoru HPC RIVR1 in montaža 500 kW hladilnega agregata.

Simpozij ob razglasitvi sodelovanja Slovenije v EuroHPC

10. 6. 2019


V ponedeljek, 10. junija 2019, je v prostorih Hiše Evropske unije Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji v Ljubljani potekal simpozij ob slovesni razglasitvi pomembnega slovenskega sodelovanja v vseevropski superračunalniški povezavi EuroHPC Joint Undertaking s pridobitvijo sofinanciranja vzpostavitve enega od petih vzorčnih peta-scale HPC sistemov v Evropi. Več informacij na povezavi: http://primeurmagazine.com/flash/AE-PF-06-19-2.html.
Ob razglasitvi so udeležence nagovorili minister dr. Jernej Pikalo ter predstavnika Evropske unije dr. Zoran Stančič in g. Khalil Rouhana, namestnik generalnega direktorja na Generalnemu direktoratu za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo. Pozdravnim govorom je sledila predstavitev projekta HPC RIVR (dr. Zoran Ren). V nadaljevanju so predstavili pomen uporabe superračunalniške infrastrukture v slovenski in svetovni znanosti dr. Janez Povh (ULJ FS), dr. Milan Ojsteršek (UM) , Tomi Ilijaš (Arctur), dr. Jan Jona Javoršek (SLING), dr. Aleš Maver (ULJ MF), dr. Jernej Stare (KI), dr. Sašo Džerovski (IJS), dr. Andrej Filipčič (IJS).Montaža tehnološke opreme za projekt HPC RIVR v sistemskem prostoru HPC RIVR1 in montaža 500 kW hladilnega agregata.

Nameščanje hladilnih naprav na IZUM-u

31. 5. 2019


V okviru projekta HPC RIVR je bil izveden transport hladilnih naprav na streho IZUM-ove poslovne zgradbe.

Zamenjava transformatorske postaje IZUM za potrebe HPC RIVR

27. 5. 2019


V sklopu izvedbe javnega naročila »Izvedba oskrbne infrastrukture obstoječega računalniškega centra za potrebe HPC-RIVR«, ki ga izvaja NTR inženiring je bila od 25. do 26.5.2019 izvedena zamenjava transformatorske postaje IZUM in s tem možnost povečanja priključne moči iz 630 kVA na 1.600 kVA. Dela so se izvajala na srednje napetostnem bloku, zamenjavi transformatorja in nizkonapetostne stikalne plošče (glej fotografije). V času izvedbe del sta računalniški center in zgradba IZUM delovala nemoteno. Vse naprave delujejo v skladu s pričakovanji. V naslednjih treh tednih sledi še instalacija naprav za hlajenje, dieselskega agregata, naprav za neprekinjeno napajanje in sistemskih omar.

Dobava HPC RIVR superračunalniškega zabojnika

21. 5. 2019


V skladu s pogodbo je podjetje NTR INŽENIRING d.o.o. 20. 5. 2019 dobavilo in namestilo HPC RIVR superračunalniški zabojnik. V namenskem zabojniku, ki je nameščen v neposredni bližini Tehniških fakultet Univerze v Mariboru, bo vzpostavljen prototipni HPC RIVR @ UM za namen razvoja in testiranja sistemskih in programskih rešitev za osnovno vozlišče oz. primarni HPC RIVR @ IZUM.