NOVICE

Delavnica: Računajmo na vsa jedra

18.03.2022


Ponedeljek, 28. marec 2022 in sreda, 30. marec 2022, 13:00 do 16:30
Delavnica je organizirana v sklopu projekta EuroCC – Nacionalni kompetenčni center HPC. Organizira ga Fakulteta za računalništvo in informatiko Ljubljana v Sloveniji. Po koncu tečaja bodo študenti poznali koncepte, ki jih bodo lahko s pridom uporabili tudi za pohitritev programov v njihovih priljubljenih programskih jezikih. Študenti bodo tako spoznali uporabo ogrodja OpenMPI, poznali bodo postopke paralelizacije obstoječih programov z minimalnimi spremembami kode.

Več na https://indico.ijs.si/event/1394/

 

 

1588761893966

Brezplačno izobraževanje iz programiranja na grafičnih karticah NVIDIA

28.01.2022


Obveščamo vas, da bo na HPC Vega v času od 10. do 11. februarja potekalo brezplačno izobraževanje iz programiranja na grafičnih karticah NVIDIA. Če vas tematika zanima, vas vabimo, da se izobraževanja udeležite. Potrebne so osnovne izkušnje s programskim jezikom C/C++ ali Fortran, med tem ko predznanje programiranja na grafičnih karticah ni potrebno. Prosimo vas, da o dogodku obvestite tudi sodelavce, če menite, da bi jih tematika zanimala. Več o dogodku najdete na povezavi https://www.gpuhackathons.org/event/eurohpc-vega-n-ways-gpu-programming-bootcamp ali https://indico.ijs.si/event/1387/.

 

 

28012022 10_07_12-Window

Trajni javni poziv za dostop in rabo računskih virov SLING

13.07.2021


Spoštovani,

z dnem 1. 7. 2021 so začela veljati Pravila dostopa in rabe superračunalniških kapacitet v odprtem dostopu, ki so bila sprejeta na seji Sveta SLING z dne 18. 6. 2021.

Na spletni strani dokumentacije za uporabnike SLING je objavljen Trajni poziv upravičencem oziroma uporabnikom vključenih gruč v začasna pravila.

Uporabnike superračunalniških kapacitet na gručah, katerih skrbniki so podali soglasje k tem pravilom (Vega, Maister, Trdina, Arnes, NSC), naprošamo, da najavijo svoje projekte preko obrazca skladno s temi pravili do 1. 9. 2021. S tem se samodejno podaljša uporaba kapacitet na obstoječih gručah.

Hvala za vaše sodelovanje in veliko delovnih uspehov vam želimo.

Koordinacijski odbor SLING

 

 

cropped-SLING-banner

Vabljeni na slovesnost ob zagonu superračunalnika Vega.

13.04.2021


 

 

Vega

Ste vedeli, da superračunalniki pomagajo ustvarjati materiale, ki bodo izboljšali kakovost vašega življenja?

08.04.2021


Za odgovor na to vprašanje trkamo na vrata znanosti 🚪, odpirata pa jih docent dr. Nejc Novak in mlada raziskovalka Anja Mauko s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Nejc in Anja s superračunalniki obdelujeta ogromne količine podatkov, ki omogočajo razvoj novih materialov, t.i. naprednih celičnih metamaterialov. Te materiale bomo v prihodnosti lahko uporabili za varnejše avtomobile, za učinkovitejše medicinske pripomočke in za udobnejša oblačila. 🤩

Nejc in Anja pri delu uporabljata superračunalniške sisteme HPC RIVR, ki jih financirata Evropski sklad za regionalni razvoj in MIZS.gov.si. 🇸🇮 S superračunalniškimi sistemi kot je HPC RIVR Evropska unija podpira razvoj inovativnih superračunalniških tehnologij za izboljšanje kakovosti življenja, pospeševanje znanstvenega dela, povečanje gospodarske konkurenčnosti in zagotavljanje tehnološke neodvisnosti Evrope. 💪 🇪🇺

Želite vedeti več?

🎥 Oglejte si spodnji video ⤵️ ter

🌐 obiščite https://www.hpc-rivr.si/ in https://europa.eu/!tx94WY

 

 

3_HPCRIVR_Metamateriali

Z zaključkom projekta HPC RIVR do najzmogljivejšega javnega superračunalnika v Sloveniji

31.03.2021


Z slavnostno prireditvijo se ​projekt vzpostavitve nacionalnega superračunalniškega centra ”Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR”, katerega rezultat je najzmogljivejši javni superračunalnik v Sloveniji, približuje zaključku.

Posnetek zaključne prireditev HPC RIVR

Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič je v svojem nagovoru izpostavil: ”Tako kot smo se pred letom in pol veselili simbolnega zagona prototipnega superračunalnika HPC RIVR, se sedaj ob zaključku projekta veselimo, da oprema, vzpostavljena v okviru HPC RIVR, Slovenijo uvršča med države z razvito superračunalniško tehnologijo, na lestvici Top500 pa med 100 največjih superračunalnikov na svetu… Projekt HPC RIVR nas kot vseslovenski projekt zavezuje k povezovanju in sodelovanju z vsemi visokošolskimi in raziskovalnimi inštitucijami, industrijo ter drugimi deležniki v slovenski družbi, hkrati pa spodbuja našo smelost in odločnost, da podano priložnost izkoristimo za nadaljnji dvig kakovosti našega znanstvenoraziskovalnega dela, našo ambicijo delovati na globalni ravni, pospešiti prenos znanja v okolje in s tem na najboljši možni način prispevati k nadaljnjemu uspešnemu razvoju naše družbe.

 

Velika zahvala gre tudi ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki je kot sofinancer znatno pripomoglo k uspešni izpeljavi projekta. Ministrica dr. Simona Kustec je ob tem dejala: Ponosna sem, da je tako zahteven projekt, kljub posebnim izzivom, s katerimi nas je in nas še vedno sooča epidemija korona virusa, uspešno in pravočasno zaključen. Iskrene čestitke in velik poklon za odlično opravljeno delo. S tem je Slovenija pridobila enega izmed 50. najzmogljivejših računalnikov na svetu. ”

 

Prorektor za znanstveno-raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru in vodja projekta HPC RIVR prof. dr. Zoran Ren je izpostavil: ”HPC RIVR je infrastrukturni investicijski projekt, v okviru katerega smo vzpostavili superračunalniško infrastrukturo, ki naslavljajo zahteva slovenske znanosti. Najpomembnejša pridobitev je produkcijski superračunalnik Vega, umeščen v IZUM. Ko bo ta prešel v obratovanje, bo 40. najzmogljivejši superračunalnik na svetu, s čimer bo Slovenija postala 13. država z najzmogljivejšo superračunalniško infrastrukturo na svetu…. Tako smo za približno 40-krat povečali računalniške zmogljivosti celotne Republike Slovenije. Za prihodnost slovenskega superračunalništva pomeni razvoj področja, pomeni strojno opremo, s katero bomo lahko naslovili izzive digitalizacije in predvsem družbe 5.0, ki je pred nami.”

 

Direktor Instituta informacijskih znanosti dr. Aleš Bošnjak je poudaril: ”HPC Vega bo pripravljen za produkcijsko obratovanje v aprilu 2021. Slovenskim in evropskim znanstvenikom bo omogočil sodelovanje v velikih mednarodnih raziskovalnih projektih in dodatno pospešil razvoj na področju uporabe superračunalniških zmogljivosti v Sloveniji. Z VEGO je Slovenija postala pomemben del vseevropske iniciative za izgradnjo slovenskega superračunalniškega ekosistema. Uporabniki Vege bodo pretežno znanstveniki in raziskovalci Slovenije in Evrope, ki ga bodo uporabljali na strateških področjih, kot so umetna inteligenca, napredna podatkovna analiza, personalizirana medicina, bioinženiring, boj proti podnebnim spremembam ter razvoj zdravil in materialov.”

 

Svoje misli je delil tudi dekan Fakultete za informacijske študije v Novem mestu prof. dr. Matej Makarovič: ”Bistveno je, da je takšen sistem na voljo slovenski akademski skupnosti, našim raziskovalcem, visokošolskim učiteljem in sodelavcem, pa tudi njihovem sodelovanju z gospodarstvom. Posebej pa se veselim dejstva, da ga bomo lahko vključili v izobraževalni proces…. V okviru študijskih programov bodo lahko študenti preko uporabe novega superračunalnika praktično spoznavali, kako lahko superračunalnik pomaga pri njihovem študiju in potem kasneje pri njihovem poklicem delu.”

 

Projekt je financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (80 %) ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (20 %), v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020. Tretjino investicije za VEGO pa je prispevalo Skupno podjetje EuroHPC. Prijavitelj in koordinator projekta HPC RIVR je Univerza v Mariboru (UM), kjer je postavljen prototipni superračunalnik MAISTER, konzorcijski partnerji na projektu pa so Institut informacijskih znanosti (IZUM), kjer je postavljen primarni superračunalnik VEGA ter Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ), kjer je postavljen prototipni superračunalnik za oddaljeni dostop TRDINA. HPC RIVR je zasnovan kot nacionalna infrastruktura odprtega dostopa. Temelji na izhodiščih Evropske listine o dostopu do raziskovalnih infrastruktur (European Charter for Access to Research Infrastructures). Odprti dostop do javnih znanstveno-raziskovalnih infrastruktur in infrastruktur, ki so pretežno v uporabi ali upravljanju javnih izobraževalnih in znanstveno-raziskovalnih organizacij, je ključna komponenta evropske strategije promocije odprte znanosti in odprtega inoviranja.

 

HPC RIVR slovenskim raziskovalcem in industriji omogoča uporabo najsodobnejše superračunalniške tehnologije in s tem bistveno povečuje konkurenčnost Slovenije na mednarodnih trgih in v znanstveni sferi. Vzpostavljena oprema v okviru HPC RIVR tako Slovenijo uvršča med države z razvito superračunalniško tehnologijo. Za razliko od klasičnih centrov HPC, ki so prvenstveno namenjeni intenzivnemu računanju, HPC RIVR omogoča tudi obdelavo velike količine podatkov in hitro izmenjavo z ostalimi računskimi centri ter računanje na sodobnih enotah GPU.

 

 

logo_big

HPC Vega

23.03.2021


Spoštovani,

posredujemo izjavo za javnost ob prevzemu največjega superračunalnika v Sloveniji. Superračunalnik Vega je postavljen v IZUM-u v Mariboru v okviru operacije HPC RIVR z evropskimi sredstvi in lastnim vložkom. Investicija, vredna preko 17 milijonov EUR, je dobila ime po slovenskem matematiku Juriju Vegi, ki bi prav danes praznoval 267. rojstni dan.

Za več informacij vabljeni k ogledu spletne strani superračunalnika Vega: https://izum.si/hpc/.

Z dodatnimi vprašanji se lahko obrnete na oddelek Odnosi z javnostmi: davor.bracko@izum.si.

 

 

Vega

Kaj vse zmorejo superračunalniki? 🖥️

17.03.2021


Za odgovor na to vprašanje trkamo na vrata znanosti 🚪, odpirajo pa nam jih Katarina Kores, Jana Herzog in Blaž Kamenik z Univerze v Mariboru. Vsi omenjeni doktorski študentje s superračunalniki izvajajo na milijone zapletenih kalkulacij. In kaj imamo mi od teh kalkulacij? Zdravila z manj stranskimi učinki, učinkovitejšo proizvodnjo zdravil ter izboljšane algoritme, zaradi katerih preko internetnih iskalnikov hitreje najdemo tisto, kar iščemo. 👍

Katarina, Jana in Blaž pri delu uporabljajo superračunalniške sisteme HPC RIVR, ki jih financirata Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. 🇸🇮 S superračunalniškimi sistemi kot je HPC RIVR Evropska unija podpira razvoj inovativnih superračunalniških tehnologij za izboljšanje kakovosti življenja, pospeševanje znanstvenega dela, povečanje gospodarske konkurenčnosti in zagotavljanje tehnološke neodvisnosti Evrope. 💪 🇪🇺

Želite vedeti več?

🎥 Oglejte si spodnji video

 

 

4_HPCRIVR_KoresHerzogKamenik_EU

Možnosti za izobraževanja na temo uporabe HPC

02.03.2021


V sklopu projekta EuroCC se organizirajo raznolika izobraževanja na temo dela s HPC. Izobraževanje izvajajo članice projekta in bodo trajala nekje do konca naslednjega poletja.

Vabljeni k udeležbi!

Več informacij: https://www.eurocc-access.eu/trainings/

 

 

1588761893966

S superračunalniki v boj proti #COVID19? 

01.03.2021


Tako je! Vas zanima, kako? 🔍

Za odgovor na to vprašanje trkamo na vrata znanosti 🚪, odpira pa nam jih dr. Marko Jukić, raziskovalec na @umfkkt. Marko išče potencialna zdravila za COVID-19, pri tem pa si pomaga s superračunalnikom. Z njim izvaja na milijone kompleksnih kalkulacij, s katerimi ugotavlja, katere molekule zavirajo virus – in katere spojine bi lahko uporabili za zdravljenje okužb s COVID-19. 💊

Marko pri delu uporablja superračunalniške sisteme @HPC RIVR, ki jih financirata Evropski sklad za regionalni razvoj in @MIZS.gov.si. 🇸🇮 S superračunalniki kot je #HPC RIVR Evropska unija podpira razvoj inovativnih superračunalniških tehnologij za izboljšanje kakovosti življenja, pospeševanje znanstvenega dela, povečanje gospodarske konkurenčnosti in zagotavljanje tehnološke neodvisnosti Evrope. 💪 🇪🇺

Želite vedeti več?

🎥 Oglejte si spodnji video

2_HPCRIVR_COVID19_EU

 

 

3_HPCRIVR_COVID19_EU

Trenig: Uvod v Linux za HPC

25.02.2021


Sreda, 3. marec 2021, 8:45 do 14:00
Tečaj je organiziran v sklopu projekta EuroCC – Nacionalni kompetenčni center HPC. Organizira ga Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu v Sloveniji. Po koncu tečaja bodo študenti poznali osnove uporabe ukazne vrstice v operacijskih sistemih UNIX. Študenti bodo tako spoznali uporabo Shell-a, znali bodo ustvarjati in izvrševati bash-skripte, uporabljati putty in razumeti ter uporabiti princip tuneliranja. Na koncu pa se bodo naučili porabljati tudi arcrunner.

Več na http://www.sling.si/sling/trening-uvod-v-linux-za-hpc/

 

 

Linux

HPC Vega v nastajanju

22.02.2021


Dne 19.2.2021 so bila dobavljena še zadnja štiri gateway stikala in pričel se je postopek prevzema in izvedbe performančnih testov v skladu s prevzemnim zapisnikom.

Predviden datum podpisa prevzema HPC Vega je 10.3.2021.

vega 1

 

 

Novosti na področju visoko zmogljivega računalništva na spletnem dogodku SLING

15.12.2020


V ponedeljek, 21. decembra 2020, bomo ob 10. uri v sklopu partnerstva v Slovenskem superračunalniškem omrežju SLING in projekta EuroCC organizirali spletni dogodek, na katerem bomo predstavili novosti na področju visoko zmogljivega računalništva v Sloveniji.

Predstavili vam bomo novosti pri vzpostavitvi in delovanju novih HPC-centrov, možnosti odprtega dostopa do računskih virov, ter aktivnosti v delovanju nacionalnega kompetenčnega centra HPC, v okviru katerega bomo organizirali številne tečaje in seminarje ter nudili več nivojsko uporabniško podporo pri uporabi tehnologije.

Več o programu in možnosti prijave si lahko ogledate na spletni strani dogodka. Udeležba na dogodku je brezplačna.

Če želite biti redno obveščeni o novostih na področju uporabe tehnologije HPC ter o izvedbi različnih dogodkov in izobraževanj, se lahko naročite na e-novice SLING.

 

 

Atosov BullSequana XH2000 izbran za EuroHPC superračunalnik Vega v Mariboru 

01.10.2020


Novi superračunalnik Vega, ki bo začel delovati marca 2021, bo v prostorih Inštituta informacijskih znanosti IZUM v Mariboru v sodelovanju s slovenskimi izvedenci postavila evropska korporacija Atos. Vega bo eden izmed petih centrov EuroHPC prve generacije, z zmogljivostjo 6,8 petaflopov na sekundo pa bi se danes uvrstil med 50 najzmogljivejših superračunalnikov na svetu. 

MARIBOR, LUKSEMBURG, PARIZ, 1. 10. 2020. IZUM (v okviru projekta HPC RIVR, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020) in skupno podjetje EuroHPC sta na osnovi odločitve o izbiri ponudnika za izgradnjo superračunalniškega sistema Vega podpisala pogodbo o nakupu sistema z izbranim ponudnikom Atos, ki je evropsko podjetje s sedežem v Franciji in spada med vodilne svetovne ponudnike in inovatorje na področju digitalne transformacije in superračunalništva.

Dr. Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a je ob tem izjavil: “Superračunalnik VEGA bo izpolnil cilje projekta HPC RIVR in dal novi generaciji izvedencev in raziskovalcev ter širši slovenski strokovni javnosti na voljo vrhunsko tehnologijo, s katero bodo lahko kos novim izzivom v okviru Slovenske iniciative SLING ter bodo hkrati tvorno prispevali v regionalnih in evropskih iniciativah. “

Novi računalnik bo celo presegel načrtovano zmogljivost programa izgradnje slovenskih superračunalniških sistemov v okviru projekta HPC RIVR, ki ga skupaj z Univerzo v Mariboru izvajata IZUM in Fakulteta za informacijske študije Novo mesto, saj bo tretjino investicije prispevalo Skupno podjetje EuroHPC.

Anders Dam Jensen, direktor Skupnega podjetja EuroHPC, pravi, da bo “superračunalnik Vega v začetku prihodnjega leta povečal računske kapacitete v Sloveniji in v Evropi. Podpiral bo evropske raziskovalce in uporabnike iz javnega sektorja in gospodarstva ne glede na to, od kod iz Evrope prihajajo. Sistem Vega bo gonilna sila inovacije, ki bo pomagala Evropi v globalnem tekmovanju na strateških področjih, kot so umetna inteligenca, napredna podatkovna analitika (HPDA), personalizirana medicina bioinženiring, boj proti podnebnim spremembam ter razvoj zdravil in novih materialov.”

Novi računalnik Vega v vrednosti 17,2 milijona evrov in z računsko zmogljivostjo 6,8 petaflopov na sekundo oziroma 6,8 milijona milijard izračunov na sekundo bo omogočal tudi izredno hiter prenos podatkov do drugih superračunalniških centrov (500 Gbit/s) in njihovo trajno hrambo (24 PB). S širokopasovno povezavo GÉANT in podatkovnim repozitorijem bo podpiral tudi odprto znanost in polnopravno sodelovanje v evropskih informacijskih in znanstvenih projektih. Superračunalnik Vega bo začel delovati marca 2021.

Program izgradnje visokozmogljivih kapacitet, znanja in sodelovanja v Sloveniji je bil doslej izjemno uspešen, saj ni le vzpostavil novih računskih gruč, temveč je tudi zagotovil usposabljanje novih strokovnjakov na področju superračunalništva. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je s projektom HPC RIVR spodbudilo močno sodelovanje na državni ravni, v katerem je Slovensko superračunalniško omrežje SLING združilo znanje vseh skupin in institucij v Sloveniji, ki delujejo na tem področju. Poleg sodelovanja v evropskih pobudah, kot sta PRACE in EuroHPC, se je Slovenija vključila tudi v konzorcij Leonardo, ki bo v okviru pobude EuroHPC zgradil superračunalnik s tridesetkrat večjo zmogljivostjo v italijanskem superračunalniškem centru CINECA v Bologni, ter v projekt vzpostavitve nacionalnih superračunalniških kompetenčnih centrov EuroCC, ki bo povečal dostopnost tehnologije v izobraževanju, znanosti in industriji.

V okviru iniciative EuroHPC bo novemu sistemu sledilo še več sistemov, in sicer štirje sistemi podobne velikosti (LuxProvide v Luksemburgu, Sofiatech v Bolgariji, Nacionalni superračunalniški center IT4Innovations na Češkem in Napredni računski center Minho na Portugalskem ter trije sistemi, ki se bodo približali zmogljivosti trilijon operacij na sekundo; Izbrani so bili: Superračunalniški center v Barceloni, IT center za znanost CSC na Finskem in CINECA v Italiji, kjer v projektu Leonardo sodeluje tudi slovenski nacionalni konzorcij SLING.

Več:

 

 

Fugaku – Najmočnejši superračunalnik na svetu z zmogljivostjo 0.54 exaFLOPS

30.06.2020


Z mesecem junijem se je uradno predstavil najmočnejši HPC. Njegova zmogljivost pa je 2x večja kot pri prejšnjem vodilnem superračunalniku. Z delovanjem pa naj bi pričel v letu 2021.

Povezave do člankov:

Julian Horsey, Fugaku Supercomputer delivered to Riken scientific research institute of Japan. Dostopno na: https://www.geeky-gadgets.com/fugaku-supercomputer-14-05-2020/ [30.6.2020]

Prototipni superračunalnik Univerze v Mariboru pomaga pri iskanju zdravila za COVID-19

10.04.2020


V okviru svetovnega projekta Folding@home (F@H), v katerega je vključena tudi Univerza v Mariboru, raziskovalci proučujejo oblikovanje proteinov ter njihov vpliv na razne bolezni z uporabo najnaprednejših simulacijskih modelov in računskih tehnik porazdeljenega računalništva. Vse od izbruha pandemije novega koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, poteka še posebej intenzivno iskanje protiteles za zdravljenje tega virusnega obolenja. V te napore je s svojo infrastrukturo vključeno tudi Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje (SLING). Poleg superračunalnikov na Inštitutu Jožef Štefan in ARNES je bistven tudi prispevek superračunalnikov konzorcija HPC RIVR na Fakulteti za informacijske znanosti v Novem mestu ter Univerzi v Mariboru, kjer največji javni prototipni superračunalnik HPC Maister k projektu prispeva kar 3.000 računskih jeder. SLING je med dva tisoč najaktivnejšimi skupinami izmed skupno 250.000 trenutno sodelujočih v projektu, ki skupaj zagotavljajo na okoli milijon povezanih računalnikih skupno računsko zmogljivost okoli 1,2 exaflopsa ali 1,2 milijarde milijard računskih operacij na sekundo. Rezultati računalniških simulacij pomagajo znanstvenikom bolje razumeti obnašanje različnih oblik proteinov in s tem omogočajo hitrejše določanje njihove potrebne specifične oblike za uspešno zdravljenje številnih bolezni. V tem času še posebej pri iskanju protiteles za zdravljenje virusnega obolenja COVID-19.

Kaj so proteini?

Proteini so dolge verige aminokislin, ki določajo biodinamiko živih bitij. Kot protitelesa prepoznajo invazivne elemente in imunskemu sistemu omogočijo, da se jih znebi. Da pa lahko opravijo to funkcijo, morajo zavzeti določeno obliko. V naravi to poteka samodejno v določenem časovnem obdobju, pri čemer pa uspeh ni vedno zagotovljen. Z razumevanjem oblikovanja proteinov pa lahko ta postopek v laboratorijih bistveno pohitrimo in zagotovimo njegovo uspešnost. V zadnjih desetletjih v te namene uporabljamo zahtevne matematične modele in računalniške simulacije, s katerimi napovedujemo delovanje različnih oblik proteinov. Pri tem je potrebno računsko preizkusiti veliko število različnih oblik proteinskih verig in njihovih variacij, za kar je potrebna velika računska moč. Projekt Folding@home omogoča, da se to opravilo deli med številnimi razpoložljivimi računalniki različne konfiguracije po svetu, ki so povezani v računalniško omrežje

“Izjemno smo veseli, da lahko z razpoložljivo superračunalniško infrastrukturo v okvirju konzorcija HPC RIVR in SLING pomembno prispevamo k skupnim naporom svetovne raziskovalne skupnosti pri iskanju učinkovitega zdravila za zdravljenje virusnega obolenja COVID-19”, pravi vodja projekta HPC RIVR, prof. dr. Zoran Ren, prorektor za raziskovalno dejavnost na Univerzi v Mariboru. “Verjamemo, da bomo z združeno uporabo svetovnih superračunalniških zmogljivosti za izvajanje zahtevnih računalniških simulacij bistveno prispevali k hitrejšemu iskanju učinkovitih zdravil tako za COVID-19 kot tudi za druga obolenja, ki jih lahko zdravimo s proteinskimi protitelesi.”

Vir: The crystal structure of COVID-19 main protease in complex with an inhibitor N3 (WWPDB)

Izobraževanje za uporabnike HPC RIVR

14.02.2020


Vabimo vas k ogledu navodil:

HPC RIVR v medijih

10.12.2019


Vabimo vas k ogledu prispevkov v medijih:

Prispevek na portalu RTV SLO
Prispevek na portalu 24ur.com
Intervju v časniku Večer

Slavnostni zagon prototipnega superračunalnika

27.11.2019


Na Univerzi v Mariboru so s simbolnim pritiskom na gumb slavnostno zagnali prototipni superračunalnik, ki je bil zgrajen v okviru projekta “Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR”. Slovesnosti so se udeležili predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Štromajer.

Podpis pogodbe EuroHPC Joint Undertaking

26.11.2019


Podpis pogodbe EuroHPC Joint Undertaking v Strasburgu med European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) in osmimi mesti, kjer bodo locirani prvi super računalniki:

  • Barcelona Supercomputing Centre, Španija
  • CSC – IT Center for Science, Finska
  • CINECA, Italija
  • Sofiatech, Bolgarija
  • IT4Innovations National Supercomputing Center, Češka republika
  • Luxprovide, Luksemburg
  • Minho Advanced Computing Centre, Portugalska
  • IZUM, Slovenija

EUROHPC VEGA Supercomputer

24. 9. 2019


Institut informacijskih znanosti je dne 18. 9. 2019 na portal EU za javna naročila TED objavil predhodno informativno obvestilo za javno naročilo “EUROHPC VEGA Supercomputer” – 2019/S 183-445016

Dodatna dokumentacija je na voljo zainteresiranim gospodarskim subjektom:
Tloris razporeditve opreme RIVR 1: 102 rivr1
Tloris razporeditve opreme RIVR 2: 103 rivr2
Opis infrastrukture: Opis infrastruktura HPC RIVR-2_lekt

Superračunalnik na IZUM-u nastaja #2

9. 9. 2019


Dopolnjena tehnološka oprema v sistemskih prostorih HPC RIVR1 in HPC RIVR2 na IZUM.

Superračunalnik na IZUM-u nastaja

14. 6. 2019


Montaža tehnološke opreme za projekt HPC RIVR v sistemskem prostoru HPC RIVR1 in montaža 500 kW hladilnega agregata.

Simpozij ob razglasitvi sodelovanja Slovenije v EuroHPC

10. 6. 2019


V ponedeljek, 10. junija 2019, je v prostorih Hiše Evropske unije Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji v Ljubljani potekal simpozij ob slovesni razglasitvi pomembnega slovenskega sodelovanja v vseevropski superračunalniški povezavi EuroHPC Joint Undertaking s pridobitvijo sofinanciranja vzpostavitve enega od petih vzorčnih peta-scale HPC sistemov v Evropi. Več informacij na povezavi: http://primeurmagazine.com/flash/AE-PF-06-19-2.html.
Ob razglasitvi so udeležence nagovorili minister dr. Jernej Pikalo ter predstavnika Evropske unije dr. Zoran Stančič in g. Khalil Rouhana, namestnik generalnega direktorja na Generalnemu direktoratu za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo. Pozdravnim govorom je sledila predstavitev projekta HPC RIVR (dr. Zoran Ren). V nadaljevanju so predstavili pomen uporabe superračunalniške infrastrukture v slovenski in svetovni znanosti dr. Janez Povh (ULJ FS), dr. Milan Ojsteršek (UM) , Tomi Ilijaš (Arctur), dr. Jan Jona Javoršek (SLING), dr. Aleš Maver (ULJ MF), dr. Jernej Stare (KI), dr. Sašo Džerovski (IJS), dr. Andrej Filipčič (IJS).Montaža tehnološke opreme za projekt HPC RIVR v sistemskem prostoru HPC RIVR1 in montaža 500 kW hladilnega agregata.

Nameščanje hladilnih naprav na IZUM-u

31. 5. 2019


V okviru projekta HPC RIVR je bil izveden transport hladilnih naprav na streho IZUM-ove poslovne zgradbe.

Zamenjava transformatorske postaje IZUM za potrebe HPC RIVR

27. 5. 2019


V sklopu izvedbe javnega naročila »Izvedba oskrbne infrastrukture obstoječega računalniškega centra za potrebe HPC-RIVR«, ki ga izvaja NTR inženiring je bila od 25. do 26.5.2019 izvedena zamenjava transformatorske postaje IZUM in s tem možnost povečanja priključne moči iz 630 kVA na 1.600 kVA. Dela so se izvajala na srednje napetostnem bloku, zamenjavi transformatorja in nizkonapetostne stikalne plošče (glej fotografije). V času izvedbe del sta računalniški center in zgradba IZUM delovala nemoteno. Vse naprave delujejo v skladu s pričakovanji. V naslednjih treh tednih sledi še instalacija naprav za hlajenje, dieselskega agregata, naprav za neprekinjeno napajanje in sistemskih omar.

Dobava HPC RIVR superračunalniškega zabojnika

21. 5. 2019


V skladu s pogodbo je podjetje NTR INŽENIRING d.o.o. 20. 5. 2019 dobavilo in namestilo HPC RIVR superračunalniški zabojnik. V namenskem zabojniku, ki je nameščen v neposredni bližini Tehniških fakultet Univerze v Mariboru, bo vzpostavljen prototipni HPC RIVR @ UM za namen razvoja in testiranja sistemskih in programskih rešitev za osnovno vozlišče oz. primarni HPC RIVR @ IZUM.

Example One CILJI Sodelovanje v
mednarodnih projektih
Podatkovno skladišče za
slovensko R&I dejavnost
Nadgradnja obstoječih
HPC zmogljivosti
Mreža HPC
partnerjev
Razvoj znanj,
virov in kadrov
Infrastruktura za odprte
raziskovalne podatke
(Open Research Data)
Vključitev v mednarodna združenja PRACE
Partnership for Advanced
Computing in Europe
EuroHPC
Joint Undertaking
EGI
European Grid
Infrastructure
ESFRI
European Strategy
Forum on Research
Infrastructures