NOVICE

Novosti na področju visoko zmogljivega računalništva na spletnem dogodku SLING

15.12.2020


V ponedeljek, 21. decembra 2020, bomo ob 10. uri v sklopu partnerstva v Slovenskem superračunalniškem omrežju SLING in projekta EuroCC organizirali spletni dogodek, na katerem bomo predstavili novosti na področju visoko zmogljivega računalništva v Sloveniji.

Predstavili vam bomo novosti pri vzpostavitvi in delovanju novih HPC-centrov, možnosti odprtega dostopa do računskih virov, ter aktivnosti v delovanju nacionalnega kompetenčnega centra HPC, v okviru katerega bomo organizirali številne tečaje in seminarje ter nudili več nivojsko uporabniško podporo pri uporabi tehnologije.

Več o programu in možnosti prijave si lahko ogledate na spletni strani dogodka. Udeležba na dogodku je brezplačna.

Če želite biti redno obveščeni o novostih na področju uporabe tehnologije HPC ter o izvedbi različnih dogodkov in izobraževanj, se lahko naročite na e-novice SLING.

Lep pozdrav,

Ekipa HPC

 

 

Atosov BullSequana XH2000 izbran za EuroHPC superračunalnik Vega v Mariboru 

01.10.2020


Novi superračunalnik Vega, ki bo začel delovati marca 2021, bo v prostorih Inštituta informacijskih znanosti IZUM v Mariboru v sodelovanju s slovenskimi izvedenci postavila evropska korporacija Atos. Vega bo eden izmed petih centrov EuroHPC prve generacije, z zmogljivostjo 6,8 petaflopov na sekundo pa bi se danes uvrstil med 50 najzmogljivejših superračunalnikov na svetu. 

MARIBOR, LUKSEMBURG, PARIZ, 1. 10. 2020. IZUM (v okviru projekta HPC RIVR, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020) in skupno podjetje EuroHPC sta na osnovi odločitve o izbiri ponudnika za izgradnjo superračunalniškega sistema Vega podpisala pogodbo o nakupu sistema z izbranim ponudnikom Atos, ki je evropsko podjetje s sedežem v Franciji in spada med vodilne svetovne ponudnike in inovatorje na področju digitalne transformacije in superračunalništva.

Dr. Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a je ob tem izjavil: “Superračunalnik VEGA bo izpolnil cilje projekta HPC RIVR in dal novi generaciji izvedencev in raziskovalcev ter širši slovenski strokovni javnosti na voljo vrhunsko tehnologijo, s katero bodo lahko kos novim izzivom v okviru Slovenske iniciative SLING ter bodo hkrati tvorno prispevali v regionalnih in evropskih iniciativah. “

Novi računalnik bo celo presegel načrtovano zmogljivost programa izgradnje slovenskih superračunalniških sistemov v okviru projekta HPC RIVR, ki ga skupaj z Univerzo v Mariboru izvajata IZUM in Fakulteta za informacijske študije Novo mesto, saj bo tretjino investicije prispevalo Skupno podjetje EuroHPC.

Anders Dam Jensen, direktor Skupnega podjetja EuroHPC, pravi, da bo “superračunalnik Vega v začetku prihodnjega leta povečal računske kapacitete v Sloveniji in v Evropi. Podpiral bo evropske raziskovalce in uporabnike iz javnega sektorja in gospodarstva ne glede na to, od kod iz Evrope prihajajo. Sistem Vega bo gonilna sila inovacije, ki bo pomagala Evropi v globalnem tekmovanju na strateških področjih, kot so umetna inteligenca, napredna podatkovna analitika (HPDA), personalizirana medicina bioinženiring, boj proti podnebnim spremembam ter razvoj zdravil in novih materialov.”

Novi računalnik Vega v vrednosti 17,2 milijona evrov in z računsko zmogljivostjo 6,8 petaflopov na sekundo oziroma 6,8 milijona milijard izračunov na sekundo bo omogočal tudi izredno hiter prenos podatkov do drugih superračunalniških centrov (500 Gbit/s) in njihovo trajno hrambo (24 PB). S širokopasovno povezavo GÉANT in podatkovnim repozitorijem bo podpiral tudi odprto znanost in polnopravno sodelovanje v evropskih informacijskih in znanstvenih projektih. Superračunalnik Vega bo začel delovati marca 2021.

Program izgradnje visokozmogljivih kapacitet, znanja in sodelovanja v Sloveniji je bil doslej izjemno uspešen, saj ni le vzpostavil novih računskih gruč, temveč je tudi zagotovil usposabljanje novih strokovnjakov na področju superračunalništva. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je s projektom HPC RIVR spodbudilo močno sodelovanje na državni ravni, v katerem je Slovensko superračunalniško omrežje SLING združilo znanje vseh skupin in institucij v Sloveniji, ki delujejo na tem področju. Poleg sodelovanja v evropskih pobudah, kot sta PRACE in EuroHPC, se je Slovenija vključila tudi v konzorcij Leonardo, ki bo v okviru pobude EuroHPC zgradil superračunalnik s tridesetkrat večjo zmogljivostjo v italijanskem superračunalniškem centru CINECA v Bologni, ter v projekt vzpostavitve nacionalnih superračunalniških kompetenčnih centrov EuroCC, ki bo povečal dostopnost tehnologije v izobraževanju, znanosti in industriji.

V okviru iniciative EuroHPC bo novemu sistemu sledilo še več sistemov, in sicer štirje sistemi podobne velikosti (LuxProvide v Luksemburgu, Sofiatech v Bolgariji, Nacionalni superračunalniški center IT4Innovations na Češkem in Napredni računski center Minho na Portugalskem ter trije sistemi, ki se bodo približali zmogljivosti trilijon operacij na sekundo; Izbrani so bili: Superračunalniški center v Barceloni, IT center za znanost CSC na Finskem in CINECA v Italiji, kjer v projektu Leonardo sodeluje tudi slovenski nacionalni konzorcij SLING.

Več:

 

 

Fugaku – Najmočnejši superračunalnik na svetu z zmogljivostjo 0.54 exaFLOPS

30.06.2020


Z mesecem junijem se je uradno predstavil najmočnejši HPC. Njegova zmogljivost pa je 2x večja kot pri prejšnjem vodilnem superračunalniku. Z delovanjem pa naj bi pričel v letu 2021.

Povezave do člankov:

Julian Horsey, Fugaku Supercomputer delivered to Riken scientific research institute of Japan. Dostopno na: https://www.geeky-gadgets.com/fugaku-supercomputer-14-05-2020/ [30.6.2020]

Prototipni superračunalnik Univerze v Mariboru pomaga pri iskanju zdravila za COVID-19

10.04.2020


V okviru svetovnega projekta Folding@home (F@H), v katerega je vključena tudi Univerza v Mariboru, raziskovalci proučujejo oblikovanje proteinov ter njihov vpliv na razne bolezni z uporabo najnaprednejših simulacijskih modelov in računskih tehnik porazdeljenega računalništva. Vse od izbruha pandemije novega koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, poteka še posebej intenzivno iskanje protiteles za zdravljenje tega virusnega obolenja. V te napore je s svojo infrastrukturo vključeno tudi Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje (SLING). Poleg superračunalnikov na Inštitutu Jožef Štefan in ARNES je bistven tudi prispevek superračunalnikov konzorcija HPC RIVR na Fakulteti za informacijske znanosti v Novem mestu ter Univerzi v Mariboru, kjer največji javni prototipni superračunalnik HPC Maister k projektu prispeva kar 3.000 računskih jeder. SLING je med dva tisoč najaktivnejšimi skupinami izmed skupno 250.000 trenutno sodelujočih v projektu, ki skupaj zagotavljajo na okoli milijon povezanih računalnikih skupno računsko zmogljivost okoli 1,2 exaflopsa ali 1,2 milijarde milijard računskih operacij na sekundo. Rezultati računalniških simulacij pomagajo znanstvenikom bolje razumeti obnašanje različnih oblik proteinov in s tem omogočajo hitrejše določanje njihove potrebne specifične oblike za uspešno zdravljenje številnih bolezni. V tem času še posebej pri iskanju protiteles za zdravljenje virusnega obolenja COVID-19.

Kaj so proteini?

Proteini so dolge verige aminokislin, ki določajo biodinamiko živih bitij. Kot protitelesa prepoznajo invazivne elemente in imunskemu sistemu omogočijo, da se jih znebi. Da pa lahko opravijo to funkcijo, morajo zavzeti določeno obliko. V naravi to poteka samodejno v določenem časovnem obdobju, pri čemer pa uspeh ni vedno zagotovljen. Z razumevanjem oblikovanja proteinov pa lahko ta postopek v laboratorijih bistveno pohitrimo in zagotovimo njegovo uspešnost. V zadnjih desetletjih v te namene uporabljamo zahtevne matematične modele in računalniške simulacije, s katerimi napovedujemo delovanje različnih oblik proteinov. Pri tem je potrebno računsko preizkusiti veliko število različnih oblik proteinskih verig in njihovih variacij, za kar je potrebna velika računska moč. Projekt Folding@home omogoča, da se to opravilo deli med številnimi razpoložljivimi računalniki različne konfiguracije po svetu, ki so povezani v računalniško omrežje

“Izjemno smo veseli, da lahko z razpoložljivo superračunalniško infrastrukturo v okvirju konzorcija HPC RIVR in SLING pomembno prispevamo k skupnim naporom svetovne raziskovalne skupnosti pri iskanju učinkovitega zdravila za zdravljenje virusnega obolenja COVID-19”, pravi vodja projekta HPC RIVR, prof. dr. Zoran Ren, prorektor za raziskovalno dejavnost na Univerzi v Mariboru. “Verjamemo, da bomo z združeno uporabo svetovnih superračunalniških zmogljivosti za izvajanje zahtevnih računalniških simulacij bistveno prispevali k hitrejšemu iskanju učinkovitih zdravil tako za COVID-19 kot tudi za druga obolenja, ki jih lahko zdravimo s proteinskimi protitelesi.”

Vir: The crystal structure of COVID-19 main protease in complex with an inhibitor N3 (WWPDB)

Izobraževanje za uporabnike HPC RIVR

14.02.2020


Vabimo vas k ogledu navodil:

HPC RIVR v medijih

10.12.2019


Vabimo vas k ogledu prispevkov v medijih:

Prispevek na portalu RTV SLO
Prispevek na portalu 24ur.com
Intervju v časniku Večer

Slavnostni zagon prototipnega superračunalnika

27.11.2019


Na Univerzi v Mariboru so s simbolnim pritiskom na gumb slavnostno zagnali prototipni superračunalnik, ki je bil zgrajen v okviru projekta “Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR”. Slovesnosti so se udeležili predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Štromajer.

Podpis pogodbe EuroHPC Joint Undertaking

26.11.2019


Podpis pogodbe EuroHPC Joint Undertaking v Strasburgu med European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) in osmimi mesti, kjer bodo locirani prvi super računalniki:

  • Barcelona Supercomputing Centre, Španija
  • CSC – IT Center for Science, Finska
  • CINECA, Italija
  • Sofiatech, Bolgarija
  • IT4Innovations National Supercomputing Center, Češka republika
  • Luxprovide, Luksemburg
  • Minho Advanced Computing Centre, Portugalska
  • IZUM, Slovenija

EUROHPC VEGA Supercomputer

24. 9. 2019


Institut informacijskih znanosti je dne 18. 9. 2019 na portal EU za javna naročila TED objavil predhodno informativno obvestilo za javno naročilo “EUROHPC VEGA Supercomputer” – 2019/S 183-445016

Dodatna dokumentacija je na voljo zainteresiranim gospodarskim subjektom:
Tloris razporeditve opreme RIVR 1: 102 rivr1
Tloris razporeditve opreme RIVR 2: 103 rivr2
Opis infrastrukture: Opis infrastruktura HPC RIVR-2_lekt

Superračunalnik na IZUM-u nastaja #2

9. 9. 2019


Dopolnjena tehnološka oprema v sistemskih prostorih HPC RIVR1 in HPC RIVR2 na IZUM.

Superračunalnik na IZUM-u nastaja

14. 6. 2019


Montaža tehnološke opreme za projekt HPC RIVR v sistemskem prostoru HPC RIVR1 in montaža 500 kW hladilnega agregata.

Simpozij ob razglasitvi sodelovanja Slovenije v EuroHPC

10. 6. 2019


V ponedeljek, 10. junija 2019, je v prostorih Hiše Evropske unije Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji v Ljubljani potekal simpozij ob slovesni razglasitvi pomembnega slovenskega sodelovanja v vseevropski superračunalniški povezavi EuroHPC Joint Undertaking s pridobitvijo sofinanciranja vzpostavitve enega od petih vzorčnih peta-scale HPC sistemov v Evropi. Več informacij na povezavi: http://primeurmagazine.com/flash/AE-PF-06-19-2.html.
Ob razglasitvi so udeležence nagovorili minister dr. Jernej Pikalo ter predstavnika Evropske unije dr. Zoran Stančič in g. Khalil Rouhana, namestnik generalnega direktorja na Generalnemu direktoratu za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo. Pozdravnim govorom je sledila predstavitev projekta HPC RIVR (dr. Zoran Ren). V nadaljevanju so predstavili pomen uporabe superračunalniške infrastrukture v slovenski in svetovni znanosti dr. Janez Povh (ULJ FS), dr. Milan Ojsteršek (UM) , Tomi Ilijaš (Arctur), dr. Jan Jona Javoršek (SLING), dr. Aleš Maver (ULJ MF), dr. Jernej Stare (KI), dr. Sašo Džerovski (IJS), dr. Andrej Filipčič (IJS).Montaža tehnološke opreme za projekt HPC RIVR v sistemskem prostoru HPC RIVR1 in montaža 500 kW hladilnega agregata.

Nameščanje hladilnih naprav na IZUM-u

31. 5. 2019


V okviru projekta HPC RIVR je bil izveden transport hladilnih naprav na streho IZUM-ove poslovne zgradbe.

Zamenjava transformatorske postaje IZUM za potrebe HPC RIVR

27. 5. 2019


V sklopu izvedbe javnega naročila »Izvedba oskrbne infrastrukture obstoječega računalniškega centra za potrebe HPC-RIVR«, ki ga izvaja NTR inženiring je bila od 25. do 26.5.2019 izvedena zamenjava transformatorske postaje IZUM in s tem možnost povečanja priključne moči iz 630 kVA na 1.600 kVA. Dela so se izvajala na srednje napetostnem bloku, zamenjavi transformatorja in nizkonapetostne stikalne plošče (glej fotografije). V času izvedbe del sta računalniški center in zgradba IZUM delovala nemoteno. Vse naprave delujejo v skladu s pričakovanji. V naslednjih treh tednih sledi še instalacija naprav za hlajenje, dieselskega agregata, naprav za neprekinjeno napajanje in sistemskih omar.

Dobava HPC RIVR superračunalniškega zabojnika

21. 5. 2019


V skladu s pogodbo je podjetje NTR INŽENIRING d.o.o. 20. 5. 2019 dobavilo in namestilo HPC RIVR superračunalniški zabojnik. V namenskem zabojniku, ki je nameščen v neposredni bližini Tehniških fakultet Univerze v Mariboru, bo vzpostavljen prototipni HPC RIVR @ UM za namen razvoja in testiranja sistemskih in programskih rešitev za osnovno vozlišče oz. primarni HPC RIVR @ IZUM.

Example One CILJI Sodelovanje v
mednarodnih projektih
Podatkovno skladišče za
slovensko R&I dejavnost
Nadgradnja obstoječih
HPC zmogljivosti
Mreža HPC
partnerjev
Razvoj znanj,
virov in kadrov
Infrastruktura za odprte
raziskovalne podatke
(Open Research Data)
Vključitev v mednarodna združenja PRACE
Partnership for Advanced
Computing in Europe
EuroHPC
Joint Undertaking
EGI
European Grid
Infrastructure
ESFRI
European Strategy
Forum on Research
Infrastructures